Apocalipsi a la SMR de Cuenca

Escrit per Leticia Martin el April 19, 2011  |  Deixa un comentari

Apocalipsis de Jesús Torres

El passat 17 d’abril, en el segon dia de la Semana de Música Religiosa de Cuenca es va produir l’estrena de l’última obra de Jesús TorresApocalipsis, encàrrec d’aquest Festival, és un ambiciós projecte en el que han participat l’Ensemble Residencias, el cor francès Accentus i el cor gregorià Schola Antiqua, tots ells sota la direcció de Nacho de Paz

L’Església de la Mercè, un magnífic espai religiós convertit en biblioteca, va ser l’espai triat per l’estrena. Com el seu títol indica, Apocalipsi pren els seus textos del profètic llibre de la Bíblia escrit per San Juan a Patmos. El compositor ha dividit l’obra en set parts de set minuts cadascuna, combinant el llatí i el castellà en els textos dels cors. Dos cors mixts, un cor gregorià i l’ensemble – format per set percussionistes, dos pianos, dues trompetes, dues trompes, quatre trombons i un oboè – formen igualment un grup de 49 músics (7×7), igualment repartits en 7 espais, donant una especial importància tant al simbolisme numèric com a l’espacialització, pensada especialment per al lloc de la seva estrena.

El públic, que omplia la sala completament, estava situat al centre de tota aquesta composició espacial i va viure en primera persona la “revelació”. Diversos minuts d’aplaudiments van coronar aquest inoblidable moment en el que la música de Torres ens va dur des dels set segells fins a la Nova Jerusalem. La música evoluciona per a l’expressió del text i també amb entitat pròpia descriptiva, aprofitant les especials característiques dels instruments i els fabulosos intèrprets amb els que ha comptat per a aquesta ocasió.

Després d’obres com Evocación o la seva Simfonia, Jesús Torres arriba a amb aquesta obra a la perfecta fusió entre música i text, sense que cap dels dos elements perdi les seves pròpies qualitats. El seu estil va perfilant-se en cada nova obra com un dels més importants de la música contemporània a Espanya.

Si t'ha agradat aquest article pots considerar deixar un comentari o subscriure't al RSS feed per a rebre futurs articles al teu lector de feeds.
Share

Articles relacionats

  1. “Apocalipsi” a la Setmana de Música Religiosa de Cuenca
  2. (Castellano) “Apocalipsis” para cerrar el Día de la Música del Auditorio Nacional
  3. Jesús Torres al Cicle de cambra de la ORCAM
  4. Jesús Torres i David del Puerto a la Biennale di Venezia
  5. Jesús Torres compositor resident de NEXEduet

Deixa un comentari

 

Sobre nosaltres
Botigues i distribuïdors
 
Licencia de Creative Commons
Tritó S.L. - Enamorats, 35-37, baixos - 08013 Barcelona (España)
Telèfon: 933 426 175 - Horari: Dilluns a divendres (9:00 - 18:00)
Payment methods
Mètodes de pagament:
Segell de confiança Trustwave
Certificat per: